Rotumestarit

Rotumestarit

Suomen Hollanninpaimenkoirat ry on järjestänyt vuosittain hollanninpaimenkoirien rotumestaruuskilpailut jo vuodesta 2001 alkaen. Vuosilukua klikkaamalla pääset tarkastelemaan kunkin vuoden ja lajien tuloksia.

Rotumestaruuskilpailujen säännöt

Joko koiran omistajan tai sen ohjaajan on oltava Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n jäsen kilpaillakseen rotumestaruus-tittelistä. Rotumestaruus-kilpailuun voivat osallistua vain hollanninpaimenkoirat, jotka on rekisteröity FCI:n hyväksymään rekisteriin. Kuitenkin myös muut, kuin yhdistyksen jäsenet saavat ko. kokeisiin osallistua, mutta kyseiset koirakot eivät voi kilpailla rotumestaruudesta.

Palveluskoirakokeet

 • Kussakin lajissa jaetaan yksi rotumestaruus.
 • Kaikkien luokkien kilpailijat ovat rotumestaruuksissa mukana.
 • Rotumestaruus voidaan jakaa ainoastaan koulutustunnukseen oikeuttavilla pisteillä.

Eri luokissa saavutettujen tulosten ”arvotaulukko”:

 1. 3-luokan I-tulos
 2. 3-luokan II-tulos / 2-luokan I-tulos
 3. 3-luokan III-tulos / 2-luokan II-tulos / 1-luokan I-tulos
 4. 2-luokan III-tulos / 1-luokan II-tulos
 5. 1-luokan III-tulos

FH-kokeessa:

 1. 2-luokan I-tulos
 2. 2-luokan II-tulos / 1-luokan I-tulos
 3. 2-luokan III-tulos / 1-luokan II-tulos
 4. 1-luokan III-tulos
 • Jos ”samalle portaalle” yltää kaksi tai useampi koirakko, rotumestaruus jaetaan parhaat yhteispisteet tehneelle koirakolle.
 • Jos ”samalle portaalle” yltäneiden koirakoiden yhteispisteet ovat tasan, mestaruuden voittaa paremmat maastopisteet tehnyt koirakko.
 • Mikäli tilanne on edelleen tasan, mestaruuden voittaa ylemmässä koeluokassa kilpaileva koirakko.

Tottelevaisuuskokeet, rally-toko

 • Rotumestaruus jaetaan joka luokassa.
 • Rotumestaruus vaatii tulokseen oikeuttavat pisteet.
 • Tasatilanteessa tuomari ratkaisee paremmuuden (kokonaisvaikutus, enemmän kymppejä tms.).

Agility

 • Yleistä: Rotumestaruus on kilpailu, joka käydään kerran vuodessa virallisten agilitykilpailujen yhteydessä. Rotumestaruudessa koirakot kilpailevat yhdellä virallisella radalla. Pienimmän tuloksen saanut koirakko voittaa. Mikäli pisteet menevät tasan on voittaja se, jolla on nopeampi aika. Jos kahdella parhaalla koirakolla on täsmälleen sama tulos myös ajan suhteen, paremman koirakon valitsee tuomari.
 • Järjestäminen: Hollanninpaimenkoirien rotumestaruuden järjestämisestä vastaa yhdistyksen agilityvastaava ja hän voi pyytää avukseen muutamasta henkilöstä koostuvan työryhmän. Työryhmä toimii kilpailun järjestävän seuran apuna. Työryhmä hoitaa rotumestaruuden tuloslaskennan sekä palkintojenjaon. Rotumestaruudesta ei saa seurata lisätyötä kilpailuja järjestävälle seuralle.
 • Osallistumisoikeus: Koiran on oltava yli 18kk ikäinen sekä terve. Kilpailussa noudatetaan voimassaolevia Suomessa käytettäviä agilitysääntöjä sekä asetettuja dopingmääräyksiä. Koiran on oltava tunnistusmerkitty ja rekisteröity. Juoksuinen narttu ei voi osallistua kisaan, poikkeuksena 3-luokka johon juoksuinen narttu saa osallistua.
 • Palkitseminen: Kaikki hollanninpaimenkoirien karvamuunnokset kilpailevat keskenään rotumestaruudesta. Rotumestaruus jaetaan jokaisessa kilpailuluokassa parhaimman tuloksen saaneelle koirakolle. Koirakon tulee saada tulos saadakseen rotumestaruuspalkinnon. Palkinnot jaetaan muun palkintojenjaon yhteydessä. Palkitut pyritään kuvaamaan yhdistyksen lehteä varten.